Over cycloon Ditwah
Door: Hermien
Blijf op de hoogte en volg Hermien
06 December 2025 | Nederland, Dronten
hallo allemaal,
Zoals jullie wel gehoord en gezien hebben op het nieuws heeft de cycloon Ditwah een humanitaire crisis in Sri Lanka veroorzaakt. Regen hoort bij het leven in Zuidoost-Azië, maar dit jaar is de hoeveelheid regen wel heel extreem in Indonesie, Thailand, Maleisië, Vietnam en natuurlijk in het voor ons bekende Sri-Lanka.
SriLanka heeft mijn hart omdat ik het zo goed ken, we hebben er gewoond en al sinds 2008 verlenen we hulp aan hen die het nodig hebben. Ik krijg veel filmpjes en nieuws te zien, vaak aangestuurd door Algoritmes. Ook heb ik met verschillende personen persoonlijk contact over de huidige situatie.
Er zijn enorme verwoestingen aangericht en grote delen van het land staan onder water. Op meerdere plaatsen zijn aardverschuivingen ontstaan. Mensen hebben huis en haard moeten verlaten en velen zijn alles kwijtgeraakt. Meer dan 3500 vrijwilligers van het Rode Kruis zijn aktief; ze delen hygiëne kits, beddegoed en kleding uit. Daarnaast verlenen zij eerste hulp.
Ook het elektriciteitsbedrijf waar mijn man nog regelmatig werk voor verricht (dit voorjaar nog), zet zich in. Tientallen medewerkers zijn al dagenlang bezig met het vullen van vrachtwagens vol hulpgoederen die naar de getroffen gebieden rijden.
Alleen in SriLanka zijn er al meer dan 400 doden en ongeveer 350 mensen worden nog vermist. Maar beide getallen lopen natuurlijk (helaas) op. Wegen, bruggen, huizen en elektriciteitsvoorzieningen zijn verwoest in een land dat nog aan het herstellen is van de economische crisis in 2022, toen Sri Lanka failliet werd verklaard. Een afschuwelijk probleem dus, dat heel veel mensen raakt.
Ik heb regelmatig contact met Majoor Rohini van het Elderly home in Colombo. Ze vertelde me dat zij samen met de andere werkers en ook bewoners hele dagen druk zijn met het bereiden van maaltijden en deze worden uitgedeeld aan hen die huis en haard zijn verloren. Ze heeft me een aantal foto’s gestuurd en sommige mensen herken ik.
Het kerstfeest met het dinner in het elderly home is gecanceld. Het geld wordt nu gebruikt voor maaltijden voor mensen die hun huis verloren hebben.
Er is een ernstig tekort aan voedsel, drinkwater, medicijnen, brandstof en andere basisvoorzieningen. Helaas zijn veel gebieden onbereikbaar, waardoor hulp moeilijk doorkomt. Door vervuild water is er een groot risico op verspreiding van ziektes zoals diarree en cholera.
Het kerstfeest voor de sloppenwijkkinderen in Bloemendahl gaat niet door als gepland, alleen de maaltijd. Deze kinderen hebben goede maaltijden nodig omdat de ouders dit niet zelf kunnen bekostigen. De ouders van de kinderen krijgen een voucher die zij kunnen besteden in de lokale supermarkt.
Wil je meehelpen om dit mogelijk te maken stuur dan een donatie naar:
NL46 INBG 00089 72468 tnv H.J.Hoogeveen ovv overstromingen Sri-Lanka.
Hartelijke groet,
Hermien
06 December 2025 - 18:42
Hiekje Hofstra :
Begrijpelijk dat er een andere draai aan de geplande kerstviering word gegeven. Ik hoop dat je met je andere acties ook sponsoren aan trekt Hermien. Het is belangrijk werk. Liefdevolle Wijsheid toegewenst.