Laatste nieuwtjes van HHH
Door: Hermien
Blijf op de hoogte en volg Hermien
23 Augustus 2024 | Nederland, Dronten
Lieve mensen,
Hoog tijd weer voor een nieuwe update!!
Voor ons is de afgelopen periode een heel mooie tijd geweest. We zijn in de derde week van mei al vertrokken met onze zeilboot, die ‘Ayubowan’ heet. Deze naam is de bekende welkomstgroet in Sri-Lanka. Altijd leuk om aan mensen die we onderweg tegen komen te vertellen wat die naam betekent.
Terwijl ik dit schrijf liggen we in de haven van IJmuiden met een flinke wind. Zo nu en dan is het windkracht 7 en zelfs even windkracht 8. We liggen te schudden in de box. Dik heeft extra lijnen vastgemaakt en dat is ook wel nodig!!
Dit jaar wilden we heel graag naar de Kanaaleilanden en dat is gelukt. Het was niet zo gemakkelijk, want het weer was begin onze reis niet zo geweldig. Het mooie is dat we geen haast hebben, dus als het weer echt tegen zit, blijven we lekker liggen. Er was veel regen en veel wind. Als zeiler heb je natuurlijk wind nodig, maar wel van de goede kant. We zeggen altijd dat de wind de baas is en dat is echt zo.
Onze zeilreis is gestart op 22 meien op 11 juli bereikten we het eerste Kanaaleiland nl. Alderney. Hier is geen jachthaven, dus je moet aan een boei liggen. Onderweg hebben we natuurlijk veel mooie plekjes gezien. We hebben veel gewandeld en gefietst. We hebben Guernsey aangedaan en daar kwamen heel toevallig prins Charles en Camilla op bezoek. Wij hadden geen idee en waren onderweg naar de laundry om onze was te doen. Toen we terug wilden, was alles afgesloten en konden we niet terug naar onze steiger waar de boot lag. Drie uur duurde het voor de weg weer vrij was. We hebben wel lol gehad, want we waren natuurlijk niet de enigen die dit overkwam.
Daarna zijn we naar Sark vertrokken. Ook hier is geen jachthaven, dus je kunt aan een boei liggen of gaan ankeren. Het is daar lekker onrustig, dus je bootje gaat lekker heen en weer. Maar, wat een geweldig eilandje is dit!!! We hebben enorm genoten!!! Nu zijn we dus al weer enige weken op de terugreis.
Ondertussen heb ik regelmatig contact gehad met Maureen. Heel verdrietig nieuws: haar moeder is op 3 juli overleden. Ze was 83. Gelukkig was Maureen net terug in Colombo omdat het er niet zo goed uitzag. Ik ken de moeder van Maureen erg goed en ik noemde haar altijd “Amma”, wat moeder of mama betekent. Zij was een heel bijzondere, lieve vrouw en toen ze nog kon, stond ze altijd voor iedereen klaar. Haar leven was echt niet gemakkelijk want al heel jongwerd ze weduwe en, zoals ik al vaker heb geschreven, heeft Sri-Lanka geen mogelijkheden wat sociale zekerheid betreft. Het leven was dus zwaar voor haar met 2 jonge kinderen. Ook voor Maureen en haar broer Robinson was het niet gemakkelijk.
Robinson is ook altijd actief voor HHH. Hij doet met een vriend boodschappen om voedselpakketten samen te stellen en brengt ze bij de mensen die dit zo hard nodig hebben. Maureen en Robinson hebben het beide moeilijk na het overlijden van hun moeder. Heel begrijpelijk.
Op 12 juli hebben we nog €750 over kunnen maken voor hulp aan de minderbedeelden in Colombo.
Ook met Krupa Paulson uit Bangalore (India) heb ik zo nu en dan contact. Zij werkt voor ‘ProVisionAsia’, de organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. Een heel aantal jaren heb ik als vrijwilligster gewerkt o.a. op ‘Mithra Special School’. Deze afdeling van PVA heeft meer sponsoren nodig. Ik heb zelf gezien en ervaren hoe geweldig deze kinderen het naar hun zin hebben op school, hoeveel zij nog kunnen leren en ook voor de ouders is dit heel kostbaar; zij kunnen gedurende de schooltijden werken en geld verdienen voor hun levensonderhoud. Het mes slijpt dus aan 2 kanten.
Heel mooi om te vertellen dat we op 4 augustus €2000 hebben kunnen overmaken speciaal voor deze school. Dit is echt een gigantisch mooie bijdrage voor de 35 kinderen en werkers voor deze school!!!!
Toen wij nog in Colombo woonden en ook later, ging ik vaak naar de wijk Bloemendhal waar ik de preschool voor slumkids ‘Kusum Sevena’ bezocht en deze financieel ondersteunde. In deze wijk wonen een groot aantal gezinnen die het financieel niet redden. Een paar keer heb ik daar verschillende gezinnen bezocht en dan schrik je echt wel. Voor een aantal gezinnen is het financieel niet haalbaar om de kinderen voldoende maaltijden e geven. Heel triest natuurlijk, want door ondervoeding is de concentratie heel zwak en wordt het leren dus erg moeilijk.
Een paar mensen uit de buurtkerk hebben dit probleem aangepakt. Ze willen, voor de kinderen die dit nodig hebben, een paar keer per week een goede maaltijd verzorgen. Al een paar keer hebben we hier aan kunnen bijdragen.Iedere maand is er €75 nodig om deze kinderen twee maal per week een maaltijd te geven. Op 16 augustus hebben we al €250 euro kunnen overmaken voor maaltijden voor deze kinderen.
Hansika, het meisje dat kanker heeft, ligt al geruime tijd in het ziekenhuis op de ICU (Intensive Care Unit). Ze heeft 2 operaties gehad aan haar hoofd om een tumor te verwijderen.
Ook de ziekenhuiszorg kun je niet vergelijken met de zorg in onze ziekenhuizen. Voor eten moet moet de familie zorgen en zelfs voor de lichamelijke verzorging moet de familie zorgen. Hansika, nu 19 jaar, heeft geen moeder meer en haar vader zorgde voor haar toen ze nog thuis was. Maar er moet ook huur en elektra betaald worden naast de normale levensbehoeften. De vader heeft zo nu en dan werk maar zorgde tegelijkertijd voor Hansika. Nu gaat een tante van Hansika voor haar zorgen. Inmiddels hebben we iemand gevonden die hier graag aan mee wil helpen. Iedere maand wordt er €55 overgemaakt voor deze familie.
Tijdens onze reis kreeg ik een berichtje van Rohini Ramyalatha. Zij is is hoofdverantwoordelijke (Major van Salvation Army) van het Elderly Home in Colombo. Ieder jaar kan HHH zorgdragen voor de kerstkado’s en we hebben in vele andere zaken kunnen helpen. Bijvoorbeeld een nieuwe koelkast, een tv, nieuwe pannen. Rohini vroeg via Whatsapp of ik haar wilde bellen.
Ze vroeg wanneer ik Colombo weer zou bezoeken. Ze wilde graag via een ceremonie haar waardering (appreciation of ongoing support) uitspreken voor mensen die bijzondere bijdragen hadden geleverd. Daar zou ik dan ook bij uitgenodigd worden (ook Maureen). Ze is erg blij met de hulp die HHH biedt, dus dit teken van waardering komt mijn sponsoren te goed. Dat heb ik ook tegen Rohini gezegd. Zij stuurde me een foto die ik graag met jullie als sponsoren wil delen.
Ik ben echt heel blij en dankbaar dat we dit samen met jullie kunnen doen!!! Heel graag wil ik alle sponsoren heel hartelijk bedanken!!
Nog even voor de duidelijkheid: geld overmaken naar het buitenland is niet gratis. De kosten van deze boekingen betalen wijzelf. Dat betekent dat jullie gift echt voor 100 % terechtkomt waar het zo hard nodig is!!!!!
Giften blijven super welkom op:
NL46 INGB 00089 72468 tnv H.J.Hoogeveen ovv HHH
Nogmaals: mijn hartelijke dank namens alle ontvangers!!!!!
Lieve groet,
Hermien
Wil je persoonlijk even iets melden of vragen, stuur dan een bericht naar mijn e-mailadres:
hermien@solcon.nl
26 Augustus 2024 - 19:31
Hiekje Hofstra :
Fijn dat er weer zoveel mooie acties hebben plaatsgevonden. Altijd verdrietig wanneer mensen afscheid moeten nemen van hun moeder. Ik sta versteld van de veelzijdige contacten en acties. Geweldig dat giften 100% daar terecht komen waar het hard nodig is. Super mooi werk Hermien en Dik. Dank jullie wel.